perjantai 8. toukokuuta 2015

Kisoja ja niitä varten treenaamista

Vuoden 2015 kisakausi on virallisesti avattu ja Lohenrenkaan Sm-karsinnat on kisattu.
Maaliskuussa tulleista arvonnoista itselleni osui 3/3 kisaa eli tarkemmin sanottuna Lohenrenkaan kisat, Karkkilan kisat tulevana viikonloppuna, ja Iijoen Kipinän kisat johon pääseminen on vielä epäselvää.

Lohenrenkaan kisoihin valmistautuminen oli poikkeuksellisen aktiivista puolestani tänä vuonna. Kävin treenaamassa paikkaa ensimmäisen kerran pari viikkoa ennen kisoja kirjolohen osalta. Treenit olivat ajankohdaltaan vaikeat, koska lohet eivät olleet vielä nousseet kevään osalta järviin. Kiitos poikkeuksellisen talven, oli kuitenkin järvistä havaittavissa paljon edeltävän syksyn kaloja, joka innoitti kalastamaan aina tarkemmin.
Aloitin kalastukseni normaalisti uudelta lammelta, joka oli vielä erittäin samea ja korkealla vedellä.
Tunnin (heitto)treenaamisen jälkeen alko siiman päässä tapahtua, kun 6. poolin laiturin alta valkoiseen liitsiin syöksyi paksu mätikirre. En tiedä muista kalastajista, mutta jopa vapaa-ajalla minulta lähtee kalan saatuani se kuuluisa apina selästä, jonka jälkeen kalastus rauhoittuu huimasti. niin myös tällä kertaa. 
Vaikka apina saatiin selästä, uusi lampi näytti vaikeampia puoliaan, tuikkeja ei näy ja kalat tuntuu olevan kadoksissa koko järvestä. Nakkelin liitsejä järven ympäri, kunnes saavuin taas 6. poolille, kallion reunalle, jossa siika sattumalta iski liitsiin kiinni.
Ajatukset heräsi tästä melkoisen hyvin. Onko järvissä tosiaan niin paljon siikaa että sitä sattumaltakin saa?
Lähdin katsomaan Kivijärveä joka kertoi minulle vastauksen edelliseen kysymykseen hyvin nopeasti ja selkeästi. Siiat tuikkivat rantojen pituudella jäätävissä määrin. Olosuhteet olisivat olleet täydelliset siian pintaperhokalastukseen tai nymfaukseen, mutta mukana oli vain liitsit. Kokeilin siikoja kuitenkin pienimmillä rasiasta löytyvillä liitseillä, joille ymmärrettävästi kalat käänsivät vain kylkeään, Kirjolohet kuitenkin haksahtivat näihin mukavasti, ja kviijärveltä sainkin vielä kivasti 3 vanhaa mätimammaa haavittua.

Seuraavana viikonloppuna päätin näyttää siioille mistä se kana oikein kusee. Viikolla väkersin erilaisia 12-14# nymfejä, joiden ajattelin siioille kelpaavan. Suunnattuani taas renkaalle, huomasin perhojen pelittävän, ja siikoja tuli tasaiseen tahtiin aina siihen saakka kunnes pilvet väistyivät ja aurinko alkoi paistaa. Siihen loppui siikojen tulo. Saldona kuitenkin 7 siikaa, joista yksi oli hieman kookkaampi, n. 45cm, mallia lahna, kuten tuppaavat isommat siiat lohenrenkaalla olemaan.
Liitseillä sain taas valkoiseen haksahtamaan yhden vanhan kirren uudelta lammelta. Lähdin renkaalta hyvillä mielin, ja valmiina seuraavan viikonlopun kisoihin.


Lohenrengas Vision Kust SM-Karsinta

Saavuimme Lxin kanssa lohenrenkaalle perjantaina ennen kisoja hyvissä ajoin. Tarkoituksenamme korjata muutamat heittolaiturit ja raivata vähän puskaa. Virkin juha tuli myös paikan päälle ja kertoi lampiin laittaneen lähemmäs 400 kalaa, keskipainoltaan 600g.
Tämä oli tavallaan pettymys, sillä noin  suuret määrät kirjolohta saavat siiat helposti väistämään ja pysymään kaukana, mutta tämä myös mahdollisti liitsien käyttämisen koko kisojen ajan, sillä koukkaamattomia kaloja säilyisi varmasti myös sunnuntaille.

Kisojen poolikortti kertoi kisasta tulevan vaikea. Samaan ryhmään osui Toivonen, Ylönen, Paananen Paukku, ja lammet läpikotaisesti tunteva kaislaniemi. Ensimmäinen jakso alkoi vaikean oloisesti, tuuli oli puhaltanut kalat uudella lammella teijon puoleiseen päätyyn ja tämä näkyi myös saaliissa, Itse kalastin poolit 6, 2 ja 4, joten luonnollisesti suurin toivo oli nelospoolissa, jonne tuuli on tuonut paljon kaloista. Yhytin 6. poolilta pari kirreä ja karuutin myös saman verran. 2 pooli oli selkesti vaikeampi minulle, kuten on aina ollut. Tavoitin kuitenkin yhden. Päästyämme neloselle, taisteluparini näytti että kalaa tosiaan löytyy, ja yhytti poolista 5 kirreä ja karkuutti vähintään yhtä monta. vuoroni tullessa sain verenmaun suuhuni ja röytö sai alkaa. 40 minuutin jakson aikana kerkesin viemään haavissani 7 kirreä valvojalle mitattavaksi. Nämä tulivat todella tarpeeseen, sillä ensimmäisen jakson voittoon olisi tarvittu jopa 16 kirjolohta, ja omilla 10 kirjolohellani sain jaksosijoituksen 3.

Kisojen toisen jakson aloitimme kivijärven 1. poolilta, joka mielestäni on kivijärven selkeästi paras pooli. Ennen jakson alkua siiat näyttivät paikallaolonsa ja tästä innostuneena virittelin nymfejä siimaan. Jakson alkaessa siiat kuitenkin katosivat jälleen mystisesti, enkä kerennyt koukuttamaan niistä yhtäkään. Yksi onneton kirjolohi kuitenkin kertoi nymfiin osuessaan että niihin kannattaa taas panostaa. Vaihdoin liitsivapaan ja taas alkoikin tapahtua, vieläpä hyvällä tahdilla. 10 siikoihin tuhlattua minuuttia osottautui liian pitkäksi ajaksi, sillä tasaisen tappavaa tahtia kirjolohet löysivät tiensä haavin pohjalle. Tarkalleen ottaen 6. Pooli numero 3 osoittautui minulle ja taisteluparilleni liian vaikeaksi ja jäimme molemmat ilman kaloja ko. poolilta. Tuuli oli ilmeisesti painanut kalat jälleen kerran teijon puolen rannoille, jättäen vain vähän kaloja pooleille 3 ja 4.
Jakson viimeinen pooli löytyi pömpiäisestä, josta luonnollisesti oli saatu ensimmäisenä päivänä tasaisesti kalaa. Jostain syystä kuitenkin tämäkin pooli osottautui minulle vaikeaksi ja saldoksi jäi 1 kirjolohi ja kaksi karkuutusta. Toisen jakson 7 kalaa kuitenkin riittivät ryhmässä 2. sijalle, josta voi olla tyytyväinen.

Day 2

Ajatukset vaikuttivat kirkkailta toiseen päivään lähtiessä, pääsisin aloittamaan kalastuksen pömpiäisen 6.  poolilta josta oli edellisenä päivänä löydetty hyvin kalaa haavien pohjalle. Poolille mennessäni ajatukset hieman tummenivat. tuikkeja näkyi vain pari ja kalastuksen alottaessani ei enää yhtäkään. kalastin kaikki poolin kohdat ja paikat joista oli edellispäivänä saatu hyvin kalaa, vielä hieman tarkemmin. Joskus ei kuitenkaan vain tärppää. biitin aikana en saanut siimaani vetoakaan ja näinollen blänkkäsin biitin. Taistelupari sai nyhdettyä pömppäristä yhden kaloan joka tuntui olevan todellakin työn takana.  Jaksossa on kuitenkin 3 biittiä ja kivijärvellä tarjolla olisi hyviä pooleja. 2 Poolilta löydin biitin alkuun yhden kirjolohen joka vapautti blänkkijakson pelon muille maille. Hiljainen lahti antoi minun ymmärtää vaihtaa hieman perhovalintoja, ja vaihdoin taas nymfit päähän siian toivossa. Pian alkoikin tapahtua kun kunnon kala jyrähti siiman päähän mutta tuntui karkaavan. Ei kuitenkaan karannut vaan lähti painamaan kauheaa vauhtia kohti vastarantaa ja vavassa tuntui että ei ollut pieni. Saatuani kalaa lähemmäksi tuli pelko että kala ei ollut suusta kiinni, ja eihän se ollutkaan. Suuri siika oli päässyt irti jossain vaiheessa mutta jääny peräpään liitsiin vielä pyrstöstä kiinni. Haavitsin kuitenkin kalan ja mittaa tällä oli peräti 49cm. painoa yli 1,5kg. 2. pooli ei antanut enempää tapahtumia.
Tuuli oli kääntynyt ja kalat olivat vaihtaneet samalla puolta niin kivijärvellä, kuin uudella lammellakin. Tämä näkyi päästessäni 4. poolille, Paananen veti 3. poolilla hyvällä tahdilla päädystä kalaa ja itse halusin luonnollisesti festareille mukaan. Kalojen etäisyydet tuottivat kuitenkin tuulen kanssa hieman vaikeuksia ja sain haavittua vain kaksi kalaa 4. poolilta, jääden jaksossa 3. kalaan joka jätätti minut 5. sijalle jaksossa.

Ruokailun ajan puhalsivat kovat tuulet salonpuolen rannoille ja tämä nostatti selkäpintaani. Aloittaisin jaksoni 1. poolilta, johon tuuli on puhaltanut pari tuntia putkeen. Tiesin että tämä pooli tulisi ratkaisemaan jaksoni kulun lähes kokonaisuudessaan.
Taisteluparini aloitti kalastuksen viimeisellä jaksolla, ja kerroin hänelle että nyt on se paikka vetää lohta. Kaveri pysyi koko biitin ajan kuitenkin matalassa kulmassa, johon tuuli oli puhaltanut, ja jätti koko muun rannan kalastamatta, saaden pari kirjolohta ja karkuuttaen jonkun.
Aloitin kalastuksen keskilaiturilta, jossa ei pitkään nokka tuhissut ennenkuin ensimmäinen kirre oli haavissa, kalastin laituria saaden siitä vielä yhden, kunnes huomasin Paanasen lähtevän oman poolinsa viimeiselle laiturille josta pystyy poolini rantoja kalastamaan. Poolirajojen ylittäminen heittäen on kuitenkin sallittu tässä kisassa, mikäli se ei häiritse toista kalastajaa. Tämän opin edellisvuoden kisasta, jossa kaveri repi peräti 4 kalaa minun poolialueelta, siis MINUN poolistani!
Tästä oppineena, lähdin samantien läheiselle laiturille heittämään ja huutelemaan että mee omalle poolilles kalastaa! Tältä laiturilta tulikin jäätävän nopealla tahdilla 4 kirjolohta, ja mikä tärkeintä, kaveri ei päässyt varkaisiin omalle kalaisalle poolilleni.
Ekan biitin lopputulos; 7 kirjolohta.
Tässä vaiheessa olin melko varma jaksovoitosta, muut poolit eivät olleet antaneet kuin satunnaisia kaloja uudella lammella, ja sain koukutettua paljon kaloja hyvästä poolista, joka hiljentäisi varmasti seuraavia kalastajia. Kalastin loppujakson tyhjää saamatta vetoakaan mutta ennustus osui oikeaan, Hyvä pooli hiljeni, eikä siitä saatu loppujakson aikana kuin 3 kalaa.
Näin ollen minulle tuli jaksovoitto ja mahdollisuuksia jopa joillekkin sijoituksille.
Laskennat paljasti että pääsin kuin pääsinkin järkeville sijoituksille, sijoittuen 5/24
Jälkeenpäin spekuloiden, olisi se pyrstösiika riittänyt nostamaan minut podiumille, mutta ehkä joku toinen kerta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti