torstai 28. kesäkuuta 2012

Nurmijoki 26.6.12

Nurmijoella maanantaisin on viikkorauhoitus joten tiistai on aina viikon paras päivä lähteä kokeilemaan taimenen syöntiä. Tälläkin kertaa pakkasin reppuni aikaisin aamulla ja hieman ennen rauhoituksen loppumista eli hieman ennen kuutta olinkin jo koirakoskella laittamassa vapojani kuntoon.
Vesitilanne oli melko säväyttävä, koirakoskesta meni vettä yhtä paljon kuin keväisin tulvien aikaan, ja vesi muutenkin oli hieman viileämpää kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta, arviolta n.15 celsiusta.
Ajatuksena oli lähteä kalastamaan ensin larvoilla ja pupilla mutta korviin kantautui informaatiota joka kertoi tankkiauton käyneen koskella maanantaina. Kalaa oli koskella kyllä hyvin ennenkin, mutta tämän tiedon johdosta laitoin liitsisetin larvojen sijaan siiman päähän.

Koirakoskessa on normaalillakin vedenkorkeudella melko kova virtaus joten näin tulvavesikorkeudella pelipaikat olivat jossain aivan muualla kuin normaalisti ja niitä on melkoisesti vähemmän. Aloitin kuitenkin kalastuksen istutusmontusta aivan heittolaiturin päästä ja aloin nakkelemaan värikkäitä ja painavia liitsejä vettä kohden. Ei tarvitse ko. monttuun montaa heittoa näin tuoreille kaloille heittääkään niin kalaa tulee. 3. heitto ja kala kiinni, saaliina taimen n. 47cm. Näin aikaisin aamusta on turha ottaa kaloja ylös joten C&R
Melkoisen älytöntähän tällainen kalastus on, mutta tälle miehelle teki kuitenkin terää huonosti (kalastuksen osalta huonosti siis) juhannuksena menneen Jockfallin reissun takia jolla ei tullut tärpin tärppiä.
Jatkoin kalastusta montusta lähtevään puroon päin, koska itse koski virtasi sen verran vuolaasti ettei siinä kala viihtyisi, tai vaikka viihtyisikin ei sille perhoa pystyisi lähelle tarjoamaan. Purossa kuitenkin vesitilanne oli täydellinen, syvimmät montut 1,3m luokkaa ja keskisyvyyskin n. 1m. Virtaus taimenelle täysin sopiva.
Oli täysin selvää että useampi taimen on puroon lähtenyt suojapaikkaa hakemaan ja tämä osottautuikin täysin todeksi. yksi lasku purossa tuotti 2 taimenta, karkuutuksen ja lukuisia tärppejä. Kaikki kalat taas takaisin kasvamaan (lue. kyläläisten ongittaviksi)
Paikalle saapui nurmijoen vakiokalastaja, Masa joka heti uteli onko kalaa laitettu. Vastasin että kyllä on ja sitä tulee. Masa aloittikin heittelemään myöskin istutusmonttua virvelillään mutta kala ei ottanut. Hän kokeili lukuisia eri uistimia ja normaalisti kalaa saavana rupesi kyseenalaistamaan että onko tosiaan kalaa laitettu.
Edelleen vastailin että kyllä on. Tästä huolimatta hän jatkoi vielä hetken kalastusta ja piakkoin ehdotti että vaihtaisimmeko koskea ja niin suuntasimme aittokoskelle.

Aittokoski, tuo paikallisten virvelimiesten rakastama koski. Normaalillakin vedenkorkeudella hiljaa virtaava ja pudotuskorkeudeltaan pieni koski, oli näin tulvavesien aikaan muuttunut ränniksi, jonka kivistä ei näkynyt muuta kuin pyörteitä. Aloitin kuitenkin heittelemään kosken syvempiä kohtia liitseillä ja reilun kymmenen minuutin päästä alkaa tapahtua. #5 GT Four alkoi täristä ja taipua ja mietin että sainko vavan päähän hyvänkokoisen harjuksen mutta toisin oli. Olin näemmä unohtanut kalojen kiertokulun koskessa. Nyt oli ahvenien nousuaika ja ylös tulikin reipas 300g ahven. Ahven oli todellakin noussut koskeen koska paistiahvenia alkoi nousemaan koskesta hyvään tahtiin. Taimen kuitenkin oli kateissa, ei näkynyt, ei kuulunut eikä tuntunut. Pari tuntia siinä menikin ahvenen kalastuksessa ja taimen loisti poissaolollaan. Masalla sama tilanne, mutta ei edes niitä ahvenia. Päätimme siis palata koirakoskelle.

Koirakoskella alkoi näkyä eilinen tankkiauto. Tämä näkyi siis paikallisten ja ei niin paikallisten kalastajien määränä joka kasvoi jatkuvasti päivän edetessä. Lähdin itse rauhallisemmille osille toiselle puolelle, jossa virtaa puro kosken vieressä. Näin tulvavesien aikaan siinä on monta kohtaa jotka ovat kytköksissä itse koskeen ja siihen on yleensäkkin järvestä tuleva taimen noussut. Nyt oli kosken toiselta puolelta noussut myös taimenistukkaat hakemaan suojapaikkaansa ja ei pitkään mennytkään kun oli ensimmäinen "lötkö" kiinni, mutta ei tullut ylös. Kalastin puron ja tärppejä tuli ja olipa pari kiinnikkin, mutta välillä on näitä päiviä kun tuntuu että karkuutusprosentti on suurempi kuin ylösnostoprosentti. Kalaa siis purossa oli, mutta eivät olleet minulle tarkoitettuja.
Lähdin vielä käymään toisella purolla, josta nousikin minulle n. 43cm savukala. Ei minulla ollut mitään kylmälaukkuja mukana joten ajattelin lopettaa kalastuksen ja lähteä kotiin kokkaamaan. Hyvä reissu vaikka kalaa olisi paremminkin voinut tulla.
Näkemiin ja kuulemiin nurmijoki, nähdään parin päivän päästä!